Po měsíci s koloběžkou Sixteen

Už měsíc vlastním koloběžku sixteen za tu dobu jsem na ni najel 500 kilometrů. Tak se v tom to kratším článku pokusím sepsat její přednosti a i její temné stránky. Další postřehy plánuji sepsat tak  po 1500 až 2000 kilometrů.

Koloběžku Sixteen vyrábí pan Homola se svým týmem v Brně. Můžete si ji přímo u něj objednat na www.sixteen.cz  nebo už i v několika  obchodech. Dále je možné koupit sixteen základní verzi nebo custom kterou vám postaví dle vašich představ.Hlavním poznávacím znamením koloběžky je určitě letmo uložená kola.

Já si vybral klasickou verzi na 2X16' kolech v černé barvě. Koloběžka přišla ve velké krabici velmi dobře zabalena tak naštěstí byla v pořádku. V krabici jsem našel ještě jednu menší kde byly kola.

První věc co jsem musel a trochu mě naštvalo nechat kola vycentrovat, tím stouply náklady koloběžky a ještě jsem na ni nemohl vyjet. Druhý den už byly kola připravená tak jsem koloběžku složil a mohl jsem vyjet, složit koloběžku je velmi snadné.

Jízdní vlastnosti koloběžky jsou vážně dobré.Je velmi tuhá z kopce rychlá a zastavit vám ji pomůžou brzdy AVID BB5. Na rovinách jede také velmi rychle když se do toho člověk trochu opře. Ale nejvíc mě potěšila jízda do kopce při každém odrazu neztrácí vámi vydanou sílu že by pružila a podobně. Kdo zná tak od Josefodolské přehrady ke kapličce v Jizerských  horách tím prďákem jsem předjížděl cyklisty.

 

Sixteen už od pohledu dává  vědět že je sportovně založena, nižší řídítka (kdo chce může si koupit bmx řídítka a tím se mu zvýší držení).Nášlapná plocha je také v pořádku není zbytečně dlouhá ale  noha velikosti deset se na ni krásně šikmo stoupne. A v zatáčkách se nemusí bát že při náklonu někde škrtne botou.Ještě má na našlapu což je rámová trubka nalepen protiskluzovou pásku( tak se po 200km ošoupala ale vůbec to nevadí). Našlap ještě tvoří rám z obou stran hlavní trubky viz: foto.

Pozor na větší nerovnosti párkrát jsem z koloběžkou škrt  o nerovnost a v tom místě koloběžka hned začala reznout.Tak jsem tyto místa ošetřil antikorozní černou barvou.Teď dávám velký pozor kudy jedu.

Abych to shrnul koloběžka skvěle jede i dlouhé výlety se na ni dají jet. Řekl bych že je více zaměřena na sportovní jezdce.Také velmi dobře vypadá a spoustu lidí si ji prohlíželo hlavně letmo uložená kola. Až na vypsané neduhy je koloběžka velmi dobrá, ale jestli bych si ji koupil znovu nevím asi spíž ne.To zjistím až po delší době užívání.

Sixteen prakticky mezi exkluzivními koloběžky nad 10 tisíc korun  do velikosti 16' nemá konkurenci. Jen Morxes Stradu o které bych také uvažoval.

 

Za 14590 kč se musí každý sám rozhodnout jestli to za to stojí, myslím že za mnoho méně peněz také koupíte velmi dobrou koloběžku. Na druhou stranu Sixteen je cool stroj.