Homebrew snadný způsob do instalace aplikací do vašeho MacOS, které nejsou v AppStore

Než začneme tím jak pomocí Homebrew si nainstalovat spousty aplikací do svého MacOS, podíváme se trochu do historie odkud pochází výraz Homebrew.

Homebrew Computer Club byl v USA působící spolek nadšenců do elektroniky. Z jeho řad vyšlo mnoho významných lidí, kteří ovlivnili vývoj počítačového průmyslu. Byli to například Bob MarshJohn T. Draper a Adam Osborne, ale také zakladatelé AppleSteve Jobs a Steve Wozniak.

První setkání Homebrew Computer Club se odehrála v Silicon Valley v březnu 1975 v garáži jednoho z členů v Menlo Park v San Mateo County. Členy se stali většinou nadšenci s dlouhodobým zájmem o počítače a elektroniku.

Při setkáních se diskutovalo o technických tématech a vyměňovaly se výkresy obvodů a programovací triky. Brzy po prvních setkáních začaly ve světě vznikat podobné kluby, například nizozemský Homebrew Computer Club, jehož členové se setkávali také blízko města Utrecht.

 

Homebrew je manažer balíčku, který využívá k instalaci Terminál. Kdo má zkušenosti s Linuxem určitě Terminál zná. A pokud žádné zkušenosti z Linuxem nemáte vůbec nevadí, instalace přes Homebrew je velmi jednoduchá. Homebrew je open-source (to znamená že je zdarma) a jeho tvůrcem je Max Howell.

Před instalací a prvním použití doporučuji navštívit oficiální web Homebrew, kde získáte spousty informací a hlavně seznam všech aplikací co si můžete nainstalovat (a že jich není málo).

 

Co budeme potřebovat k instalaci Homebrew a následně aplikací přes Homebrew? Pouze aplikaci terminál, která je součástí vašeho MacOS.

 

Spustíme aplikaci Terminál a zadáme do něj odkaz níže, tím nainstalujeme Homebrew:

/bin/bash -c "$(curl -fsSL https://raw.githubusercontent.com/Homebrew/install/HEAD/install.sh)"

 

Aplikace v Homebrew nainstalujeme také v Terminálu tím že do něj  zadáme:

brew install název aplikace

a aplikace odinstalujeme:

brew cleanup název aplikace

Homebrew shromažďuje statistiky instalace, vytváření chyb a verzí operačního systému prostřednictvím Google Analytics. Tyto statistky je možné prohlížet zde.

Statistky je možné odhlásit pomocí příkazu:

brew analytics off

 

K aktualizaci Homebrew slouží příkaz:

brew upgrade

a aktualizaci aplikací slouží příkaz:

brew update

 

Nainstalované aplikace zobrazíte pomocí příkazu:

brew list

 

Aplikace spustíte běžným způsobem z aplikací a čistě aplikace pouze pro terminál tímto příkazem:

brew název aplikace

 

Pokud by jste chtěli Homebrew odinstalovat tak zadáte do terminálu:

/bin/bash -c „$(curl -fsSL https://raw.githubusercontent.com/Homebrew/install/HEAD/install.sh)“