Jaký byl rok 2022 na lukan.cz

Předem vám chci všem poděkovat za přízeň a za návštěvu mého blogu.
V tomto článku se pokusím shrnout jaký byl rok 2022 na lukan.cz, jak mě to ovlivnilo při tvorbě blogu a na jakých nových projektech pracuji.

Začnu tímto blogem. Zrušil jsem Google Analystic a místo něj na měření používám český TopList. Po několika letech se uvolnila doména lukaskanka.cz po které jsem hned skočil. Na ni teď najdete přepisy článků s tohoto blogu, do budoucna ji využiji jako více osobní blog a lukan.cz zůstane v této podobě jaké je. Doménu lukan.cekuj.net nechávám pouze už jen pro testovací účely HTML a CSS které se učím.

V polovině roku jsem nastoupil na novou pozici po 20 letech řidiče. Nyní jsem v IT na pozici Junior Testera. Práce mě moc baví a naučil jsem se mnoho nových věcí. Některé nové věci co jsem poznal až nyní a budu je moc sdílet tak se o nich určitě rozepíšu.

Začátkem roku jsem si pořídil nový hardware E-ink tablet Onyx Boox Air. Něco málo jsem o něm napsal, zařízení mě moc baví, ale má spousty kompromisů. Určitě si ho nepořizujte jako mediální zařízení.

Tento rok prvně nedostal můj Macbook Pro 2015 velkou aktualizaci. S příchodem macOS Ventura už nebyl na seznamu tak jsem začal experimentovat s Linuxem na MacBooku. A Linux na něm běží skvěle.

Tím se oslím můstkem dostávám k tomu že po x letech na mém druhém notebooku, jsem přešel z Ubuntu na EndeavourOS. To vychází z distribuce ArchLinux. A pocity z této distribuce jsou zatím velmi dobré. Tak EndeavourOS je vedle Monterey mým druhým hlavním OS.

Opensource. Letos jsem velmi významně začal využívat opensource na svých zařízeních. V rychlosti shrnu ty nejvýznamnější app a služby co teď využívám.
Číslo jedna je určitě textový editor Joplin náhrada za OneNote, Nextcloud podobný Microsoft 365 a několik dalších menších aplikací.
A navíc mám účet na Mastodonu jako náhradu Twitteru kam už vůbec nechodím.

A nakonec jsem se přidal k projektu arch-linux.cz a archoslinux. kde spravuji webové stránky a pomáhám s propagací svobodného software.

Rok 2022 co se týče projektů a dalších věcí kolem IT byl pro mě velmi pestrý a doufám že budou i další.

Moc vám všem děkuji a přeji vám do příštího roku 2023 hodně zdraví a lásky.
Kankys