Ahoj, dostal jsem dotaz jaký SW používám v Linuxu a co mi chybí z Windows nebo Macu.

Jak je to s Windows a Macem?

Odpověď na otázku jestli mi něco chybí s Windows je ne, ale je to tím co dělám na PC. Hlavně se věnuji Front-Endu a testování. Jedu na Node.js a tam s Linuxem není jediný problém.

Druhý svůj PC mám MacBook PRO a tam je situace velmi podobná. Ze světa Apple mi asi jako jediná chybí aplikace Magnet což je window manager.

Pak na Macu používám pár aplikací které na Linux zatím nejsou nebo nebudou, ale nejsou pro mě na tolik důležité že bych si na nich práci v Linuxu nedovedl představit. Mezi ně například patří ZED-editor jinak nejvíce použivám terminálové aplikace. Díky Homebrew mohu požívat mé oblíbené Terminál aplikace z Linuxu i na MacOS.

Jaká by byla moje situace na Windows kdybych byl na ně nucen přejít nejsem si jistý, ale u větších aplikací by nebyl problém a u terminálových si myslím že i náhrada je. A případně WSL2 by pomohlo.

EndeavourOS

Než začnu seznamem mých nejdůležitějších aplikací v Linux představím svou distribuci kterou používám.

Z nadpisu tohoto odstavce to většině Linuxáků hned došlo. Jako Linuxovou distribuci jsem si vybral EndeavourOS vychází z Arch Linuxu. Myšlenka Arch Linuxu se mi velmi líbí a když jsem předlety objevil EndeavourOS byl jsem nadšený a dodnes ji používám a velmi mě baví. Prostředí používám Kde 6 plasma se kterým jsem se velmi rychle žil a to jsem dříve byl několik let u Gnome.

Nebudu tu vypisovat veškerý SW co používám na linuxu, ale pouze ten který používám deně nebo velmi často, tak seznam nebude tolik velký jak by někdo mohl čekat.

Linux app

  1. Terminál KDE - můj nejoblíbenější terminál, který je součástí každé instalace KDE.
  2. Helix-editor - modální postmoderní text editor. V tomto editoru trávím nejvíce času (stejně jako v terminálu). Helixem jsem nahradil můj velmi oblíbený editor Neovim ke kterému se občas vracím, ale Helix je u mě číslo jedna. V Helixu programuji, píšu texty v Markdown a trávím v něm hodně času.
  3. Zellij - je terminálový multiplexer, který je stále ve vývoji. Nechal se inspirovat už legendou na tomto poli multiplexerem Tmux.
  4. Firefox - webový prohlížeč který není ani třeba představovat. Jak zapnu mašinu tak jede po celou dobu.
    Krusader - dvou panelový commander, který s oblibou používám vedle Midnight Commanderu.

To jsou má nejvíce využívané aplikace v Linuxu. Alikací využívám mnohem více, ale těm se třeba dostanu v jíném příspěvku na blogu.