Nedílnou součásti systému Linux i MacOS je terminál. Používat ho není třeba, ale jak objevíte jeho kouzlo bude Vám běžet celý den. Nemusíte být programátor nebo správce sítí abyste ho mohli používat. Terminál nabízí spousty zajímavých způsobů využití pro každého (i pro hráče her).

Vše co jsem přidal do tohoto seznamu je ozkoušeno na linuxové distribuci EndeavourOS, ale vše by mělo běžet na ostatních distribucích. Také jsem vše zkoušel na MacOS díky projektu Homebrew kde mi vše běželo v terminálu. Na MacOS doporučuji doinstalovat terminál aplikaci iTerm2, je mnohem lepší než základní terminál v MacOS.

Uživatele Windows zklamu tam jsem bohužel neměl možnost nic s tohoto ozkoušet pokud pro tento systém aplikace je. Ale určitě alternativy pro PowerShell existují.

  • Helix-editor - modální postmoderní text editor. V tomto editoru trávím nejvíce času (stejně jako v terminálu). Helixem jsem nahradil můj velmi oblíbený editor Neovim ke kterému se občas vracím, ale Helix je u mě číslo jedna. V Helixu programuji, píšu texty v Markdown a trávím v něm hodně času.
  • Zellij - je terminálový multiplexer, který je stále ve vývoji. Nechal se inspirovat už legendou na tomto poli multiplexerem Tmux.
  • Midnight Commanderu legenda na linuxu, dvoupanelový commander s možností si ho přizpůsobit. Bez této aplikace si nedokážu představit fungovat v terminálu.
  • htop je interaktivní monitorovací nástroj pro sledování výkonu systému, který běží v terminálu. Díky němu můžete například ukončit relaci nebo zabít běžící proces.
  • Neofetch další nástroj zobrazení informací o vašem systému. Skvělí informační systém když potřebujete informace o Vašem systému.
  • Nano jednoduchý a velmi nenáročný s jednodušším ovládáním pro začátečníky než je Vim editor. Nano editor je možné modifikovat.
  • Fehprohlížeč fotografií v terminálu. Skvěle zapadne do prostředí i3pro svoje ovládání klávesovými zkratkami.

A na závěr si ještě zahrajeme pár her v Terminálu: